Jag försöker ju hålla mig från socker senaste veckorna. Faktiskt lättare än vad jag trodde. Ingen huvudvärk. Inga supercravings eller särskilda dippar. Livet är bara lite...tråkigare som det alltid blir när man slutar med ett beroende/en last. Jag försöker hålla mig ifrån socker för att jag inte pallar med att alltid orka "lite till" med lite smågodis eller en halv bulle eller en glass. Ja ni fattar. Nu har faktiskt lite av en hel ny värld öppnat sig. Sockerfria glassar, veganska efterrätter, sockerfritt godis och att man håller bättre koll på innehållet. Idag fick jag sånt sjukt sug efter den veganska chokladmoussen som jag och Sanna har med i vår kokodoku (dokumentär kokbok) som vi släppte i höstas "Söndagsmiddag - riddarna runt det perfekta bordet" (går att köpa här för 129 spänn! Chokladmousse vegan style Den hårt plagierade chokladmoussen har länge varit en brun höjdare på svenskens matbord. Jorå. Även vi har fått vår beskärda del av ”dall- rigt brunt”, via pojkvänner och söner som köpt gelatinorgierna för en femma och en mp i mata ärens kyldisk. Ordet (och efterrätten) kommer från franskan och betyder skum och är lite av en ”regel-utan-undantag-efterrätt” till nyår. Konsistensen är lite som man vill, allt från u g till krämig och tjock. Eftersom vi båda är gelatinskadade har vi uppdaterat det underbara eländet från 70-tal till 2000-tal. Det vill säga, från onyttig, icke vegansk och ful, till nyttig, vegansk och snygg. Det här behöver du till 8 portioner: 400 g mörk vegansk choklad, 70% 2 vaniljstång 1 liter vispbar havregrädde 2 krm ingsalt valfri topping, jord-, hassel- eller pistagenötter Gör så här: 1. Finhacka chokladen och lägg ner över ett vattenbad. Smält chokladen. Inte för varm platta för då bränns den! 2. Skrapa ur de små fröerna ur vaniljstängerna och peta ner dem i havregrädden. 3. Vispa grädden tills den blir fast i konsisten- sen. 4. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och lite ingsalt i grädden. 5. Dutta över chokladmoussen i na glas eller skålar och ställ i kylen. 6. Hacka en näve nötter och rosta i en stekpanna utan olja eller smör tills nötterna får n färg. Vakta nötterna för bövelen, de bränns jättelätt och blir svarta och fula och då är det bara att börja om.