I går ja la jag ut en text på insta där jag undrade vilken sista måltiden skulle vara för mina följare om man bara fick välja en (om man ens kan välja)... Har fått så många roliga svar! "Dillchips med dilldipp och cola", "stekt saltsill med löksås och kokt potatis", "pannkaka", "fetaostsallad", "raggmunk med fläsk"... Själv väljer jag mamma AK-s´bolognese 100 gånger av 100!!!! När jag längtar extra mycket efter henne så lagar jag alltid hennes mat! Som igår! Vilken är er favvo om ni bara får välja en???? Här är en rejält bra söndagsmiddag från min och Sannas kokobok, "Söndagsmiddag med Ann och Sanna - riddarna runt det operfekta bordet! (köp en här vettja!) " Mamma A-K:s bolognese Alla älskar pasta bolognese, köttfärssås och spagetti. Man kan nästan säga att det är en rätt som för oss samman, som förlåter oss våra synder mot slutet av veckan. Vissa, som min vän Markus Aujalay, tycker att livet blir grått och meningslöst utan en låda köttfärsås i närheten. Hemma hos oss åt vi alltid mammas köttfärssås på söndagarna. Även efter att jag och syrran hade flyttat hemifrån. Mamma behövde aldrig fråga om vår önskemat när vi kom hem. Det var alltid samma. Så satt vi där runt köksbordet och berättade vad som hänt sen sist. Korkade killar. Dumma chefer. Pengar och kärlek som tagit slut. Drömmar som snart skulle förverkligas. Köttfärssåsen och spagettin överöst med riven parmesan är en sån lisa för själen. Maten jag dagdrömmer om när jag bor utomlands eller saknar min mamma. Jag hoppas att någon snygg italienare lagar stora grytor köttfärssås till mamma vart hon nu än är. Och att han har den goda smaken att servera henne ett riktigt gott rödvin till och en hundra år lagrad parmesan. Från början är rätten en ganska tråkig, brun historia som har sitt ursprung i Bologna i norra Italien. Den officiella versionen lagas på pancetta, nötkött, olja, grönsaker, vin och mjölk. Mamma hade grädde och tomat i sin. Mycket grädde. En väldigt välkommen fettbomb dagen efter – när man var 20 och satt i den bruna kökssoffan som ett vrak efter att ha festat natten lång. Mamma Anna-Karins syndiga köttfärssås Det här behöver du till 8 portioner: 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 3 små morötter 1.5 kg nötfärs eller färs på högrev matolja att steka i 4 msk tomatpuré 2 burkar hela skalade tomater 2 msk koncentrerad kalvfond 2 msk japansk soja salt och peppar Några nypor torkade kryddor som cayennepeppar, rosmarin och basilika en gnutta strösocker 3 dl vispgrädde Gör så här: Finhacka löken, vitlöken och morötterna. Fräs köttfärsen på hög väme i oljan och rör i lök och morot i köttfärsen. Sänk värmen och låt puttra vidare en stund. Blanda i tomatpurén. Häll i burktomater, fond, soja och kryddor. Låt sjuda i 1 timme eller så länge ni orkar vänta. Rör om då och då och pytsa på lite vatten ibland. Blanda i grädden mot slutet och smaka av med salt och peppar. Den ena köttfärssåsen är aldrig den andra lik. Experimentera er fram! PANZANELLA! (MAFFIASALLAD) Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödet i centimeterstora tärningar. Rosta brödet i ugnen med några stänk olja på i cirka 5 minuter. 2. Hacka lök, vitlök och örter. Tärna tomat och gurka. Skölj salladen. Hacka kaprisen om det är den stora sorten. 3. Blanda allt på ett stort fat, pressa över citronsaft, vinäger, balsamvinäger och rikligt med olja. Salta och peppra efter smak. Toppa med de grillade brödtärningarna. Njut! KLADDIG KLADDKAKA Det här behöver du till 8–10 bitar 200 g mörk choklad (70 %) 4 ägg 4 dl strösocker 150 gram smör 2 krm salt 1/2 dl kakao 2 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Hacka chokladen fint. 3. Rör ihop ägg och socker. Smeten ska inte vispas pösigt för då blir kakan inte kladdig och seg. 4. Smält smöret gyllenbrunt. Ta bort kastrullen från plattan och smält chokladen i smöret. 5. Vispa ner salt och chokladsmöret i den pösiga ägg- och sockersmeten. 6. Sikta i kakao, mjöl och vaniljsocker i smeten och blanda väl. 7. Häll smeten i en smörad och bröad form och grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Man vill ju att kakan ska vara kladdig i mitten.