Alltså det är mycket nu. Mycket jobb. Mycket barn. Mycket sociala, härliga grejer som pågår! Nu är min älskling på sin HETT efterlängtade golfmashup med sina kompisar (han har typ ringt en gång) och jag är hemma själv och har gjort en smarrig lax i ugn med färsk spenat i vitlök/gräddsås och potatisgratäng!!!!! Men det betyder ingenting. För i söndags när vi var hemma hos Ninni och Christian på middag (vi försöker starta en söndagsmiddagsklubb) så höll vi alla på att äta ihjäl oss av den gladaste, godaste, saftigaste lasagnen of all mankind. Var bara tvungen att tvinga Ninni att maila hela receptet till mig. Delar med mig så klart!!!! Söndags-lasagne de lux 1. Gör en kick-ass köttfärssås. Jag tycker att det blir bäst om man drar på kryddningen ordentligt. Mesig bollo ger mesig lasagne. Mina bästa trix är: - Koka ur pannan med rödvin när du brynt köttet. Behövs förmodligen göras i flera omgångar om det inte 1 ska bli världens minsta lasagne, eller 2 du har världens största spis och stekpanna... - Stek mycket lök och använd både lätt stekt vitlök och färskriven eller pressad. Mycket vitlök = mycket gott! - När allt puttrar tillsammans med rödvin och burk-tomater brukar jag även ha i rivna morötter. (Gott och sympatiskt att öka grönsaker och dra ner på köttmängd.) Och det är även nu den färska vitlöken går i. Överge den lilla stekpannan och använd en stor gryta istället, man vill kunna fylla på och röra utan att det trängs. - Låt en parmesanskalk puttra med om du har och ta bort den när du monterar själva lasagnen. - Spetsa med någon typ av buljong och/eller fond. Känns som fusk men har man inte en halv kossa med avkok etc i kylen får man tillåta sig genvägar… Kalvfond funkar fint, köttbuljong och grönsaksbuljong också. Ta det du har. - Den vill koka lääänge. Helst många timmar. Ju längre koktid, desto mindre fusk behövs… - En ordentlig nypa socker brukar göra susen för att det ska smaka ”solmoget” och om man inte just plockat prunkande tomater från sitt orangerie är det ett bra trix - Örter är gott, använd det du gillar. Jag är svag för persilja och basilika i detta sammanhang, men det går utmärkt utan. Men, sting behövs. Om man inte har en hackad chili att fräsa på med löken man kan kompensera med extra tabasco och cayennepeppar. - Låt köttfärssåsen vara ”blötare” än vanligt. Spä med vatten under koktiden. - Smaka, smaka, smaka! 2. Gör en rejäl sats bechamel. Jag vill hävda att mycket bechamelsås är nyckeln till en bra lasagne - Bechamellen spetsar jag med riven ost. Mycket ost. Brukar blanda det vi har hemma men nästan alltid parmesan i kombination med någon eller några andra, t.ex. Västerbotten, Cheddar eller Herrgård. - Osten går i när såsen har kokat ihop och till slut ska den vara så god att man inte vill sluta smaka av den. En nypa riven muskotnöt är gott. Och vitpeppar istället för svartpeppar. Och salt. Och osten förstås. 3. Montera lasagnen. Ration är viktig, inte petnoga, men ingen blir salig över en torr, pastatung lasagne. Använd en form med ganska hög kant. - Börja med köttfärsås så att det täcker botten ordentligt. Häll över bechamel så att det täcker köttfärsen, men inte så att det badar. Lägg sedan på pastaplattor och varva. På sista varvet brukar jag toppa pastaplattorna med bechamel och en massa härlig ost. - Sist, gratinera i ugnen på ca 200 grader tills osten är härligt gratinerad och lasagnen är genommjuk. 30 till 40 minuter gissar jag. Om ytan är klar men inte innanmätet - lägg på folie och kör vidare i ugnen. Åtgång: Till vår stora form gjorde vi köttfärssås på ca 2 kg köttfärs. Vi använde viltfärs på älg och vildsvin. Men det går precis lika bra med nötfärs. Eller blanda! Ca 3 gula lökar, och totalt 6-8 ordentliga vitlöksklyftor. 2 till 3 burkar tomat av valfri variant och 2 till 3 stora morötter. Till bechamelsåsen gick det ca 1,5 liter mjölk, så fet som möjligt.